Umbraco på svenska

By Markus Johansson
2013-08-29

English readers: Sorry - This is between me and the " swedes"=D


Det var ett tag sedan som jag skev ett inlägg på svenska men jag kände att det var dax. I början av förra veckan blev det officiellt att jag, från och med denna höst, kommer att leda de svenska Umbraco-utbildningarna.


Det känns riktigt stort och väldigt roligt!

 

umnbracooo


När jag hörde om Umbraco första gången i slutet av 2007 så tyckte jag först att det var ett krångligt och "svårgreppat" system. Kanske för att man var tvungen att ha koll på XSLT vilket jag inte hade då. Jag tror att det som lockade mig med detta CMS var att det lät mig ha full kontroll över den genererade HTML-koden. Det här var i en tid då jag precis hade fått lära mig att vi utvecklare inte skulle skriva HTML, CSS och JavaScript - allt skulle göras med ASP.NET-kontroller, det skulle bara vara att dra och släppa. Vi som varit med sedan Klassisk ASP-tiden skulle glömma allt vi visste - vi skulle upp en abstraktionsnivå.


Jag behöll lite av min förkärlek till grunderna för webben vilket har visats sig vara ett bra drag. Idag skämtar många om den kod som de tidigare generationerna av ASP.NET WebForms genererade. Idag handlar mycket om att "gå tillbaka till kärnan" och verkligen bejaka http-protokollet och webbens grundstenar.


För mig är inte det är något nytt. Umbraco CMS har låtit mig göra detta ända sedan jag upptäckte det 2007. Idag kan man till och med välja mellan WebForms och MVC som grund i sin sajt och senare i höst kommer ett helt nytt backoffice (Bella aka. Umbraco 7) som är byggt i JavaScript med AngularJS. Umbraco ger mig möjlighet att skräddarsy mina projekt efter kundernas behov och de får ett system som de verkligen kan växa med.


Det händer en hel del spännande med Umbraco CMS och jag vill verkligen tipsa dig och dina kollegor om hösten kurser där du snabbt och enkelt kommer "up to speed" med både grunderna och nyheterna i Umbraco.

 

Läs gärna mer om dem och tveka inte att höra av dig om du har några frågor eller funderingar.


More blog posts15 januari 2021

Umbraco and MiniProfiler