Bra UML-verktyg

Jag har länge varit på jakt efter ett verktyg för att modellera system, skapa flödesdiagram, konceptuella modeller, användardiagram osv. Det har varit ett tufft jobb, jag är uppriktigt förvånad över hur dåliga och krångliga många av de program som jag har testar var - och ännu mer förvånad över vad som blev min slutsats. Ett av mina störta krav är att det ska producera snygga och stilrena diagram som man kan visa för kunden - tydligen inget enkelt krav att tillgodose.

 

Smartdraw

 

Uml -smartdraw

 

Många på Stackoverflow rekommenderade verktyget Smartdraw (http://www.smartdraw.com/). Jag har testat det en aning, det är ett väldigt brett program som kan användas till i stort sätt allt. Jag tycker dock att de missat några fundamentala saker som att själv kunna skapa och spara formateringar, om jag till exempel vill ha en tonad bakgrund till ljusblå så måste jag klicka ca 6 gånger per objekt för att åstadkomma detta, för att inte tala om när man associerar objekt och programmet helt plötsligt tappar kontrollen på dessa och vissa objekt bara försvinner från arbetsytan.
Min slutsats: För ostabilt och för krångligt att skapa egna stilmallar.

 

Microsoft Visio

 

Uml -visio

 

Enligt vad jag har förstått så är detta projektledarens bästa vän, men jag tycker ändå att Visio är krångligt. Diagrammen blir fulare än med Smartdraw, det är nästan lika krångligt att styla dem men på plussidan kan man ändå sätta att associationerna funkar bättre och objekten försvinner inte helt plötsligt.
Min slutsats: Stabilare än Smartdraw, men fulare diagram

 

Gliffy (online)

 

Uml -gliffy

 

När jag googlade efter bra desktopprogram så fick jag upp denna sida där man kan skapa sina diagram online.  Jag tänkte först "inte en chans att det kan funka" men faktum är att Gliffy (http://www.gliffy.com) är den editor som jag gillar bäst. Ett enkelt klick för att ändra stilen på objekten, associationerna är enkla att koppla och allt ser supersnyggt ut. Om man ska via på nackdelar så har inte Gliffy lika många typer av diagram editorn är mest fokuserad på mjukvara och på webmockups - vilket passar mig perfekt. Jag kan också bjuda in mina kunder att arbeta med diagrammen direkt i webbläsaren vilket är lite sexigt. Ett konto kostar 5 dollar i månaden och just nu känns det helt klart värt det.

Min slutsats: Jag jobbar med web och mjukvara - denna editor är optimerad för detta. Tackar.

 


PS. If you like the blog post - please share it =D
Tillbaka