Livsfarligt utan StringBuilder

Det är egentligen helt självklart och hör till grunderna inom .NET men jag måste verkligen dela med mig av den här historien för att göra det övertydligt. Det handlar om att sätta ihop (concat) strängar. Det finns ett väldigt enkelt sätt att göra detta som ser ut ungefär så här:

 

strVariable += "mer saker i strängen"


Detta sätt att sätta ihop strängar har jag använt en hel del genom åren. Jag har ofta läst om att StringBuilder-klassen är snabbare och bättre eftersom att den endast håller ett objekt i minnet, den skall alltså användas när det handlar om större objekt tex om concaten sker i en loop. En kod liknande den nedan fanns i ett projekt jag fick ta över.

foreach(var yada in yadaYada)
{
  strVariable += "mer saker i strängen"
}


Funktionen som ibland hanterade tiotusentals rader var extremt seg. Kan det vara Entity Framework (som också var inblandat) som spökar? Svaret var klart och tydligt nej. Det beror på att vi inte använder StringBuilder. Loopen ovan med 15 000 rader tog cirka 25 sekunder för vår testmaskin att processa. Gissa tiden för samma loop fast med StringBuilder?

foreach(var yada in yadaYada)
{
  stringBuilder.Append("mer saker i strängen");
}

Den tog 0,21 sekunder. Det är helt sjukt vilken enorm skillnad. Enligt vad jag förstår så kommer kompilatorn att döda den gamla och skapa en ny sträng i minnet varje gång loopen körs i första exemplet, i andra, med StringBuildern används samma objekt. Värt att veta alltså:

 

StringBuilder.Append 00:00.0210012 sekunder
Html+html 00:26.9005386 sekunder

 


PS. If you like the blog post - please share it =D
Tillbaka