Har tidigare skrivit ett blogginlägg om saker att tänka på när man sätter ut sin Umbraco-sajt i produktionsmiljö. Tyvärr är det för få som läst den bloggposten =D Jag ser flera riktigt stora implementationer av Umbraco som ligger ute på nätet med stora säkerhetshål, vidöppna för hackers att frossa i.

 

Det här inlägget tänkte jag ägna åt att berätta om debugging. När man utvecklar sin hemsida i Umbraco så kan man använda sig av olika typ av debugfunktionalitet, dessa features är endast avseda att användas vid utveckling, i produktion (dvs. när hemsidan ligger live på internet) så ska debugfunktionerna inaktiveras av två skäl:

 

Säkerhet

Att ha debugfunktionerna aktiverade gör att en hacker kan använda "umbDebugShowTrace=true" för att visa sidans trace information (se bild nedan), den bjuder på en hel del information om sajten, denne hacker kan också använda "umbDebug=true" för att visa sidan struktur och vart alla makron är placerade.

 

Prestanda

I debugläget så läger ASP.NET energi på att skapa debuginformation, att stänga av debugfunktionerna i produktionsmiljö ökar din sajts prestanda.

 

Traceinfo _74065c 55-e 1cf -4ae 1-81d 0-4b 5e 6d 407af5

Användandet av umbDebugShowTrace från http://www.richardsoeteman.net

 

Hur gör man då?

Det är väldigt enkelt att inaktivera debugging i ASP.NET och Umbraco, två enkla inställningar i web.config:

 

<appSettings>
  ....
  <add key="umbracoDebugMode" value="false" />
<appSettings>

 

och så den här:

 

<compilation defaultLanguage="c#" debug="false" batch="false" targetFramework="4.0">


Glöm inte det här nästa gång du lanserar en hemsida med Umbraco som grund!

Jag tänkte göra en liten serie med tips på bra paket till Umbraco! Idag sätter vi igång med paket för att generera en XML-sitemap. Denna sitemap är till största delen till för sökmotorerna och hjälper dem att hitta till innehåll på din hemsida.

 

Seositemap -xml

 

För att visa sökmotorerna att du har en sitemap bör du lägga till följande rad i din robots.txt:

 

Sitemap: /seositemap.aspx

 

Självklart måste du ändra domän och sökväg till den som innehåll just din sitemap. Ett annat sätt att lägga till sin sitemap är att använda Googles verktyg för webbansvariga. Där kan du också kontrollera så att din XML-sitemap är korrekt och inte innehåller några fel.

Seositemap -google

En sitemap är ett textdokument i XML-format, man kan enkelt skapa dem själv men ännu enklare är att göra det automatiskt. När det kommer till Umbraco så finns det ett bra gäng färdiga paket, jag tänkte tipsa om några av mina favoriter:

 

 

 

 

Idag har jag arbetat en hel del med att uppdatera denna sida, enkelmedia.se. Bland annat har vi byt ut kommentarsfunktionen i Umbraco bloggen till att använda Disqus istället för Facebooks Social Plugins. Tanken är att det ska bli enklare att kommentera och interagera med sajten.

 

Samtidigt så gjorde vi också endel tillägg "under huven" och utökade vår användning av så kallade microformats. Dessa är små taggar o koden som gör att maskiner (ofta sökmotorer) kan förstå vad som är vad på en hemsida, att bara skriva ut adressen förklarar inte för en maskin att det faktiskt är en adress. Vi ändrade bland annat mikroformats på vår kontaktsida. Nu ser koden ut ungefär så här:

 

<div class="vcard">
  <p><span class="tel">08 - 53 33 27 26</span></strong></p>
  <h4>Adress</h4>
  <p class="fn org">Enkel Media Stockholm AB</p>  
  <div class="adr">
  <p class="street-address">Västgötagatan 22</p>
   <p>
     <span class="postal-code">118 27</span> 
     <span class="locality">Stockholm</span>
   </p>
 </div>
</div>

 

Där vi börjar med en div-tag som innehåller klassen "vcard" vilket talar som att här börjar ett hCard. vcard blir till hCard? Fråga mig inte vem som kom på den logiska kopplingen. Sedan använder vi olika klass-värden för att tala om olika saker för den maskin som vill lära vårt microformat.

 

 • tel - Telefonnummer
 • fn org - Talar om att det är en organisation och vad den heter. Om man vill ha personlig kontaktinfo skiv bara "fn".
 • adr - Inleder en adress
 • street-address - Gatuadress
 • postal-code - Postnummer
 • locality - Stad

 

Det finns en massa intressant läsning om microformats och hCards, men även en smidig tjänst där du kan skapa ditt eget hCard. När du lagt upp ditt hCard kan du validara det med hjälp av Geekhood.net.

Search -Engine -Marketing

Arbetet med sökmotoroptimering är tidskrävande och ibland kan det vara svårt att veta vad som funkar och vad som inte funkar. Jag skulle inte vilja kalla mig för expert på området (gillar inte att överdriva), men jag har i alla fall hyfsat koll.

 

När det gäller SEO så kan man grovt dela in det i optimering "on site" och optimering "off site" där den sistnämnda fått större och större betydelse med åren. Ingen vet exakt vilken del som är viktigast, troligen är de lika viktiga, off site är extra viktigt om de ord du vill förknippas med är extra utsatta för konkurrens.


On site

Denna optimering är den där du som sajtägare har störst kontroll. Det handlar om allt från att koda hemsidan rätt till att framför allt skapa relevant och attraktivt innehåll, detta är något jag som webbutvecklare arbetar med dagligen.

 

Off site

Att optimera off site handlar i stort om att skaffa inlänkar till hemsidan från andra sidor. Ju högre PageRank sajten som länkar har dessto mer värde ger länken i Google och andra sökmotorers ögon.

 

 

Bra verktyg och bloggar

Jag tänkte dela med mig av lite länkar som jag ofta använder.

 

 

Det här är blogginlägget som jag önskar att någon skrev till mig för några år sedan när jag skaffade en iPhone. Det finns en miljard olika appar, de flesta är rent skräp, men här tänkte jag dela med mig av några appar som jag använder dagligen.

 

1. iCatcher

 

I Catecher

 

För den som vill hålla sig uppdaterad om det senaste i utvecklingsvärlden så kan jag starkt rekommendera att lyssna på podcasts! Det är små radioprogram som man kan lyssna på när som helst man vill. Själv gör jag det ofta när jag ska promenera, eller om jag sitter i bilen! Mina favoriter är .NET rocks och Hanselminutes som båda är amerikanska shower med inriktining på webb/.NET.

 

iCatcher på Itunes

 

2. Week Calendar

 

Week Calendar

 

Appen för den som gillar planering. Den har flera olika vyer för presenation av kalendern, vecka, månad, arbetsvecka osv osv. Min favorit är den ovan, den liknar orginalkalendern från iOS, men de små prickarna på varje datum indikerar hur många saker som är planerat denna dag - den lilla detaljen var lätt värd pengarna för att köpa appen.

 

Week Calendar på Itunes

 

3. MobileRSS

 

Mobile Rss

 

Att läsa bloggar är ett väldigt bra sätt att hålla sig uppdaterad, jag har själv har ett konto på Google Reader, som samlar alla mina favoritbloggar på ett ställe. Appen MobileRSS kan synca med Google Reader och ger ett riktigt snyggt sätt att läsa sina favoritbloggar på både iPhone och iPad. Rekommenderas starkt!

 

MobileRSS på Itunes

 

4. Evernote

 

Evernote

 

Evernote är en onlinetjänst som kan samla alla dina anteckningar, foton och ljudinspelningar från tex möten, brainstorms osv. Perfekt sätt att spara ned anteckningar, ta ett kort på en skisstavla osv. Allt samlas på ett och samma ställe. Det finns också en desktop-version av tjänsten (både PC och Mac) som syncar anteckningarna, du kan också använda tjänsten i browsern - dvs Evernote is all over the place!

Evernote på Itunes

 

5. Dropbox

 

Dropbox

 

Lagringstjänsten Dropbox har verkligen blivit lika folklig som Melodifestivalen, här kan du enkelt lägga dina filer i "molnet" dvs. de sparas på nätet och du kan komma åt dem från både en browser, från sync-programmet och från dina mobila enheter. Det är också väldigt enkelt att dela filer med vänner och kollegor. Jag använder ofta Dropbox som ett snabbt sätt att föra över filer från telefonen till datorn om man inte har tillgång till sync-sladd.

 

Dropbox på Itunes