Det var en intressant konferens som började väldigt oväntat med att vi fick veta att man kommer sluta arbeta med Umbraco version 5, istället är det fullt fokus på version 4. Den ska göras bättre, byggas smartare och göras ännu mer flexibel.

 

Codegarden 2012-niels

 

En applikation är byggd i flera lager, själva "kärnan" i Umbraco 5 var helt enkelt för komplicerad, medan kärnan i Umbraco 4 är betydligt lättare att arbeta med. Presentationslagret (dvs det som användaren ser) renderas i V4 med webforms, i V5 var det MVC som gällde. Många tror att MVC-satsningen dör i och med detta beslut, det tror inte jag. Det finns redan nu sätt att köra Umbraco 4 med MVC som presentationslager.

 

Om man ska sammanfatta konferensen så är jag extremt nöjd med att ha varit där. Trots det smått chockartade beskedet dag ett så var stämningen verkligen på topp resterande dagar. Det var extremt roligt att träffa människorna bakom alla dessa "avatars" som man ser i forumet.

 

Codegarden 2012-niels2

 

Det var väldigt inriktat på kod och utveckling så den som endast använder Umbraco som redaktör skulle troligen varit ganska förvirrad, det skulle vara ännu roligare om både redaktörer och utvecklare var med på konferensen så att man kan hitta ännu bättre lösningar tillsammans.

 

Några tankar som jag tar med mig från denna konferens

 

  • Jag är inte korkad, Umbraco 5 var för svårt för de flesta.
  • CropUp-paketet som presenterades är klockrent. Cropping med en "tyngpunkt" som gör att viktiga delar av bilden inte skalas bort.
  • SignalR är extremt coolt
  • Umbraco-Bingo är något jag garanterat ska sno till mina framtida personalfester.
  • Jag måste lära mig git och github bättre
  • Umbraco-utvecklare gillar att dricka öl (vissa från Norrland dricker endast sprit)
  • Danskar räknar/säger siffor väldigt konstigt
  • Mitt paket Newsletter Studio ska kunna skicka mail via SMTP, APIer eller vad som helst. Det ska vara provider-baserat så att man kan implementera sin egen "utsändnings-taktik".

 

 

IMG_1199

 

Idag är det dag två av den årliga Umbraco -konferansen CodeGarden här i Köpenhamn. Jag kom hit igår eftermiddag och missade den omtalade keynoten då Niels Hartvig berättade att core-teamet och framstående medlemmar i Umbracos "community" kommit fram till att man ska avbryta arbetet med Umbraco 5. Det innebär i korthet att man kommer släppa version 5.2 för att sedan avbryta utvecklingen och istället fokusera på att förbättra version 4.

 

Det råder blandade känslor om detta beslut, det var relativt oväntat men antagligen ett klokt beslut. Många utvecklare upplevde Umbraco 5 som väldigt komplext och svårarbetat, det var få som tog steget fullt ut och satsade på plattformen. Man säger att det "är enklare förbättra Umbraco 4 än att förenkla Umbraco 5".

 

Personligen har jag inte investerat onödigt mycket tid i nya plattformen, den tid jag lagt ned har ändå givit mig nya idéer och ny kunskap så jag är inte bitter. Däremot förstår jag frustrationen hos dem som lagt ned mycket tid på och arbetar med stora projekt på nya plattformen.

 

Jag höll min presentation om Newsletter Studio för Umbraco imorse, det gick fin fint! Jag tänkte bjuda på par bilder från gårdagen, först och främst core-teamets roadmap inför framtiden.

 

Road1

 

Road2

 

Road3

 

Road4

 

Ska vidare på nästa föreläsning men det kommer mera...